ПОРЪЧАЙТЕ продуктите от ТУК!

Черният дроб и панкреас

Диабет

При недостиг на инсулин настъпва болестта захарен диабет, която се изявява с увеличаване на нивото на глюкозата в кръвта /хипергликемия/ и с поява на глюкоза в урината /глюкозурия/. Заболяването предс... прочети цялата статия »

Жлъчни кризи

Водещо оплакване при жлъчните кризи е силната болка, със спастичен характер в горната част на корема към дясното подребрие. Тя може да се разпространява към кръста вдясно и в дясната половина на гърба... прочети цялата статия »

Камъни в жлъчката

Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) e свързана с образуването на малки или по-големи камъни в жлъчния мехур и по-рядко в жлъчните пътища в резултат на нарушения в обмяната на веществата. Голяма ча... прочети цялата статия »

Повишен холестерол и липиди в кръвта

Рисковите фактори за повишен холестерол и липиди в кръвта са: - недостатъчна физическа активност - затлъстяване - хранене – приемът на храни, богати на мазнини и холестерол допринася за повишен... прочети цялата статия »

Стеатоза на черния дроб

Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на финни мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоз... прочети цялата статия »

Хепатит

Хепатит е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му. В зависимост от продължителността на неговото протичане хепатитът се дели основно на две групи: ... прочети цялата статия »

Хроничен панкреатит

Панкреатитът е сравнително рядко заболяване и най-общо представлява възпаление на панкреаса, при което неговите ензими се активират и го увреждат. Това може да доведе до кръвоизливи, образуване на кис... прочети цялата статия »

Цироза

Цирозата представлява хронично заболяване на черният дроб, при което неговите клетки (нар. хепатоцити) биват заместени от нефункционална, ръбцова тъкан в резултат на увреждане от различни фактори. При... прочети цялата статия »